Plantenæring fra kjøkkenskapet

Planter trenger også variert og god næring. Vi har det meste som trengs i kjøkkenskapet!
For et par uker siden ryddet jeg i hyllene der jeg har te og kaffe. Bakerst sto det noen gamle glass med planter jeg har tørket selv, men ikke brukt opp: Kjerringrokk, nesle, skvallerkål, groblad, svarthyll, lind, bjørk, oregano…… Et pakke jule-te fra 2015 og et glass ubrukt julekaffe fra i fjor. En pose viltkrydder utgått på dato.

img_4892-2

Alt ble tømt opp i en bøtte, tilsatt lunkent vann fra springen, og plassert på planterommet. Etter en  ukes tid tok jeg gourmet-brygget i bruk, og for å teste det ble det i første omgang bare halvparten av småplantene som fikk nyte godt av det.

Den ene av disse tomatplantene fikk to spiseskjeer «gjødsel-te» forrige uke. Det er ingen premie for å gjette hvilken 🙂

img_4890

Legg spesielt merke til at både stengelen og sideskuddene er tykkere på planten til høyre. Vi ønsker jo ikke så mye strekningsvekst at plantene blir tynne og «strantne». Men her ser det ut til at næringstilskuddet har gitt akkurat passe vekst.

Jeg vil fortsette å bruke disse to plantene som referanseplanter, m.a.o. gi ekstranæring til den ene. Så blir det spennende å se på rotveksten når de skal pottes om – god rotvekst på dette stadiet er jo egentlig mye viktigere enn veksten over jorden.

En ørliten advarende pekefinger: Når man ikke vet hva næringstilskuddet inneholder, er det lurt å gå forsiktig frem. Det kan godt være at noen av ingrediensene jeg har puttet oppi bøtten slett ikke er spesielt bra for plantene.  Et par spiseskjeer 1-2 ganger i uken er en dosering jeg tenker er passe, så kan den heller økes etterhvert. Og så er det viktig å følge med på utviklingen, og sjekke plantene for symptomer på mulig næringsmangel.

«Brygget» lar jeg stå å godgjøre seg en stund til, rører i det av og til, tilsetter litt mer vann etterhvert. Hvis det begynner å lukte vondt, strør jeg noen spiseskjeer natron over: Det pleier å hjelpe. Eller benmel, hvis det er tilgjengelig.

 

 

One thought on “Plantenæring fra kjøkkenskapet

  1. Så smart å bruke slikt til gjødsel, det er noe som jeg aldri har tenkt på! Neste gang jeg finner noe gammelt bakerst i skuffer og skap skal jeg vurdere om det kan brukes til gjødsel! Ha ei fortsatt fin helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s