Geitramsfnokk: Perfekt fyll til dukkedyner, tøydukker og strikkebamser

IMG_3446

Geitrams er en gammel nytteplante – en av disse som de fleste hage-eiere ser på som ugress. Hele planten er spiselig og har mange medisinske nytte-effekter. Tørkede blader gir knallgod te (litt søtlig), og tørkede blomster holder godt på fargen er er flott som kake- og dessertpynt. Bare for å nevne noe.

Det er for sent å tørke blomster og blader i år. Men vi kan fortsatt høste fnokken! Det bør vi gjøre sammen med barn: Den kan nemlig brukes som fyll i tøydukker, strikkebamser, dukkedyner og dukkemadrasser – for å nevne noe.

De færreste er klar over at i «gamle dager» (jeg tror sent 1700-tall) ble det etablert en hel industri, særlig i Sverige, rundt geitramsfnokk. Fnokken ble høstet (og kanskje bearbeidet på et vis) og bruke til fyll i den europeiske adelens dyner og puter. Geitramsfnokken har nemlig en spesiell egenskap: Den trekker lett til seg fuktighet – men når den tørker blir den like «dunlett» som før!

Derfor: De som har planer om å strikke nisser eller sy tøydukker eller lage dukkesengetøy til barn eller barnebarn til jul: Ut og sanke geitramsfnokk!

Bildet over er tatt på Blefjell. Jeg har innvilget meg noen dager i ro og fred, på jakt etter tyttebær og sopp. I morgen skal jeg jammen sanke en bærepose med geitramsfnokk også – så kan opptil flere barnebarn vente seg dukkesengetøy i julepresang. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s